Monorierdei Fekete István Általános Iskola

XVII. Kele Nap Lajosmizsén

2018. április 21. Lajosmizse

Fekete István nevét viselő általános iskolák 2002 óta minden esztendőben országos emléknapot szerveznek az író tiszteletére. Idén tizenegy iskola vett részt április 21-én Lajosmizsén, a XVII. Kele Napon. A versenyzők tizenhárom levelezős pályázaton és kilenc helyi szervezésű versenyben mérhették össze tudásukat, ügyességüket.
Iskolánk 20 tanulója és 4 pedagógusa is elutazott a rendezvényre. A levelezős versenyek közül a 6.a osztályos Debreczeni Anna Laura, Juhász Sára, Szomju Barbara és Szűcs Laura „Fekete trió” kártyajátéka III. helyezést ért el. Az elkészített kártyákkal három különböző játékot lehet játszani az író műveivel és munkásságával kapcsolatban, a tanulók így játszva még több információt sajátíthatnak el Fekete Istvánról. A beküldendő munkák közül a 8.a osztályos Juhász Zsóka, Lukács Noémi és Lénárt Éva kirándulás tervezete II. helyezést ért el. A Balaton – felvidéki Nemzeti Parkba terveztek egy négy napos kirándulást. Részletesen kidolgozták, feltüntették a látnivalókat, túraútvonalakat és sok képpel illusztrálták munkájukat. A levelezős győztesek míg zajlottak a helyszíni versenyek, jutalomkirándulásra mentek a felsőlajosi Magán ZOO-ba. A helyszíni népdaléneklési versenyen iskolánkat Ormay István 2.b, Vartik Réka Dorina 4.a és Juhász Sára 6.a osztályos tanulók képviselték. Pisti két, Réka és Sára 3-3 népdalt énekelt. A diákokat Békési Ildikó készítette fel. A szép olvasó versenyen Székely Nóra 3.b és Tscheki Róbert Csongor 4.a osztályos diák vett részt. A prózamondó versenyen a 7.a osztályos Jámbor Réka jeleskedett. A tanulókat File Irén, magyar szakos tanárnő kísérte.

A sport és ügyességi csapatverseny tagjai Nagy Réka 5.b, Steijszkál Evelin 5.b, Téglás Martin 5.b, Dombi Dominik Milán 5.a, Jutas Rebeka 6.a és Gál Martin 6.a osztályosok voltak. A csapatot Kézér Dávid testnevelő tanár készítette fel. A versenyszámok változatosak és ötletesek voltak. Volt íjászat, gólyalábazás, célba dobás és még sok más.
A játékos kvízen Barcsai Virgínia 5.b, Debreczeni Anna Laura 6.a, Szűcs Laura 6.a és Szuhi András Károly 6.a osztályos versenyzett. Négyen alkották a csapatot. Fekete István életútjáról és műveiről szóltak a kérdések. A feladatokat pontosan és gyorsan kellett megoldani. A verseny első részét a díszteremben tartották, második részét pedig az iskola előtti parkban. Itt a tanulók QR-kód segítségével jutottak el a feladatokhoz. A gyerekek nagyon ügyesek voltak, II. helyezést értek el. (Fényes Bata Anna földrajz szakos tanárnő készítette fel őket.)
A Kele Napról senki nem ment haza üres kézzel. A díjazottak könyveket és okleveleket kaptak, a többi versenyző pedig kis emléktárgyakkal, édességekkel térhetett haza.
Horváth Tibor, a Fekete István Irodalmi Társaság elnöke záróbeszédében kiemelte: „A Kele Nap jó alkalom arra, hogy olyan emberek találkozhassanak egymással, akik egyébként sohasem találkozhattak volna. A rendezvény célja nem csak a verseny, hanem Fekete István szellemiségének továbbvitele is a fiatalok felé. Akik ennyit készülnek, foglalkoznak az író munkásságával, természetszeretetével, biztos, hogy olyan emberekké válnak, akik védik és óvják a Földet!”
A XVII. Kele Nap végén bejelentették, hogy a jövő évben a rendezvényt Mosonmagyaróvár városa rendezheti meg.
Írta: Fényes Bata Anna tanárnő

Kereső

Archívum

KeresőKategóriákArchívum

🡅 Vissza az oldal tetejére 🡅

Image

Copyright © Monorierdei Fekete István Általános Iskola
error: Content is protected !!