Monorierdei Fekete István Általános Iskola

Bemutatkozás

Iskolánk, iskolám, iskola kimondva és hallva e szavakat a másodperc tört része alatt mindannyiunkban az emlékek, az élmények sokasága elevenedik meg. Lehetnek jók, rosszak, a kötődésünk lehet életreszóló, de feledhető, kellemetlenségekkel terhes is.

…Nevelőmunkánkkal szemben alapvető követelmény, hogy segítsük felszínre hozni tanítványainkban azokat az értékeket, amelyekkel építheti közösségét. Ismerve önmagát tudjon és akarjon érte tenni, illetve alkalmazkodni is ahhoz. Képessé kell tenni arra, hogy a közösség érdekeit felismerje. Emberi kapcsolataiban valósuljon meg a másik ember személyiségének tisztelete. El kell érnünk, hogy nyitottabbá váljék intézményünk és a hagyományos kapcsolattartási formákat tartalmilag gazdagabbá tegyük.

Részlet a Pedagógiai Programunkból/

Szolgálni a jót, lobogásra és világosságra gyújtani azokat, akik keresik és várják a Szépet, hogy világosságra, örömre és szeretetre gyúljanak önmaguk és gyújtsanak másokat is.
/Fekete István/

 

 

Iskolánk története

1926. szeptember elsején kezdődött meg az iskolai oktatás Monorierdőn. A tanítás Magócsi Zoltán házában (Beton út 69.) indult el. Az első igazgató 1926-tól 1933-ig Meskó István volt. Az első tanítónő Rhédei Gizella csak egy évig tanított itt.

Az 1927/28. tanévben már az egri Káptalan által felajánlott telken a vasút mellett felépült egytantermes iskolában folytatódott a tanítás. Az iskola egységet képezett a tanítói lakással. Az intézményhez nagy gazdasági udvar tartozott. A 67 fős összevont osztályt Cseri Gyula tanító úr vezette. Az 1929/30-as tanévben már két csoportba jár a 87 tanuló. A tanulók létszáma a 100 főt először az 1934/35. tanévben éri el.

Az 1941/42-es tanévben hivatalosan 8 osztályos lesz az elemi iskolánk.

Az 1943/44-es tanévben megszűnik tagiskola lenni. Az intézmény hivatalos neve: Monorierdei Állami Népiskola. Igazgatója: Oláh István, a monori gimnázium alapítója.

Az 1944/45-ös tanévben a beírt 147 tanulóból csak 35-en kaptak bizonyítványt a tanév végén. 1956-ban a Földvári tanyán új iskola alapítására került sor, amely a monorierdői iskola tagiskolájaként működött 5 évig.

1963-ban a falu központi részén kezdtek hozzá a csökkentett igényű 4 tantermes iskola építéséhez, ami már a birtokba vételkor 1965-ben is szűkösnek bizonyult. Nem lehetett megszüntetni a váltott műszakot.

A napközi is 1965-ben kezdte meg működését az üresen maradt régi iskolában. 1980-ban 4 db forfa rendszerű könnyűszerkezetes tanteremmel bővült az iskola. Az újabb bővítésre 1987-88-ban került sor, amikor 2 tanterem és a nagyzsibongó készült el szintén forfa rendszerben.

1994-re alakult ki az épületegyüttes jelenlegi állapota, mikorra megépült a tornaterem és még három kis tanterem is.

2001. január 25-én vette fel az iskola Fekete István író nevét.

Kereső

Archívum

KeresőKategóriákArchívum

🡅 Vissza az oldal tetejére 🡅

Image

Copyright © Monorierdei Fekete István Általános Iskola
error: Content is protected !!