Monorierdei Fekete István Általános Iskola

Parlament

Az 5.a és 6.a osztály tanulói ellátogattak a Parlamentbe. Az épületbe biztonsági átvizsgálás után lehetett belépni. A Látogatóközpontban a csoportot egy idegenvezető várta, aki elmesélte a Parlament történetét és érdekességeit. Megnéztük a díszlépcsőházat, a kupolacsarnokot és a Szent Koronát is.

Az épületet Steindl Imre építészmester tervezte. A 19. század végén, a 17 évig épülő impozáns alkotás mára Magyarország és a főváros szimbólumává vált. A mennyezeteket festmények díszítik. Az aranyozás valódi aranyból készült és mókusszőr ecsettel simították rá a falra. A társalgókban lévő szobrok különféle mesterségeket képviselő egyéneket ábrázolnak. Azt jelképezik, hogy az Országház minden emberé, bármilyen foglalkozású is legyen.

Néhány adat az épületről: központi eleme a 96 méter magas kupola. Az épületen belül 10 belső világítóudvar, 14 lift és több száz iroda található. A Házban futó vörös színű szőnyeg közel 3 kilométer hosszú. A homlokzatot 90 kőszobor díszíti, amelyek a magyar történelem nagy alakjait jelenítik meg.

Az Országházat méltán sorolják a világ legszebb parlamenti épületeinek sorába. A magyar nemzet büszkesége, a törvényhozás otthona, a Szent Korona őrzési helye. A Parlamenti séta után megnéztük az Országgyűlési Múzeumot. Ez a kirándulás mindenki számára felejthetetlen és tanulságos volt, történelmi tudásunk gazdagodott.

Fényes Bata Anna, tanárnő

Kereső

Archívum

KeresőKategóriákArchívum

🡅 Vissza az oldal tetejére 🡅

Image

Copyright © Monorierdei Fekete István Általános Iskola
error: Content is protected !!