Monorierdei Fekete István Általános Iskola

ZENE projekthét

 

2019. 10. 07 – 10. 11.

„ A zene az életnek olyan szükséglete, mint a levegő.
Sokan csak akkor veszik észre, ha már nagyon hiányzik.”
Kodály Zoltán

A zene körülölel bennünket. Zenéje van a természetnek! A szél zúgása, eső kopogása, a madarak szárnysuhogása, az állatok hangjai, énekei és sorolhatnám. De zenéje van a tárgyaknak is! Akár a vonat zakatolása, az edények csörömpölése, az ajtó nyikorgása, vagy a poharak „csengetése”, de még a telefonunk billentyűzete is ad olyan hangokat, amit zenének nevezhetünk.

Életünket keresztül-kasul szövi a zene, a bölcsőtől a sírig. A zene, ami az ember legősibb kifejezési formája, amely ősibb, mint a nyelv. Még írni se tudott az emberiség, amikor a hang és a szó hatalmába kerítette. Az ősember is zenélt a maga módján. A zene első megnyilvánulása az ember életében a nevetés és a sírás, majd különböző eszközöket használt a ritmus kifejezésére. Később már nemcsak a ritmushangszerek voltak jelen, hanem sípok és kezdetleges furulyák is. Így kezdődött a zene és a hangszerek fejlődése, ami napjainkig tart.

Alapvetően minden gyermek szereti a zenét. A közös éneklés nemcsak örömforrás, hanem egy varázslatos élmény is, amely ráébreszti a gyermekeket a zene szépségére, segíti őket a jellemfejlődésben, és nem utolsó sorban igazi összetartó közösséget kovácsol.

A zenetanulás már a legkisebb kortól kezdve pozitívan hat az agy fejlődésére. Segít a nyelvtanulásban, az olvasásban, és az olyan funkciók fejlesztésében, mint a tervezés, az alkotás és a fókuszálás.

Függetlenül attól, hogy milyen dalokat szeretünk hallgatni, kik a kedvenceink, csak a javunkat szolgálja a zene szeretete – fizikai és mentális egészségünket jótékonyan befolyásolja.

A zenének nincs szüksége, hogy lefordítsák, a világon minden embert megszólít. Örömöt okoz számunkra, ellazít bennünket, táncra ösztönöz, nevetést és sírást vált ki belőlünk.

És ez öröm járta át a hét egész programjait és az izgatott, vidám készülődést. Hétfő délutántól a pénteken megrendezésre kerülő rap versenyre kezdődött a rapszövegek megírása, kiválasztása, betanulása. Kedden énekversenyt rendeztünk. Szerdán a Ki nyer ma? játékunkban mérhették össze könnyűzenei ismereteiket a diákok. Csütörtökön poszteren mutatták be kedvenc előadóikat.

A pénteki rap délután várakozásteljesen indult. Nagyon ötletesen, lelkesen, remekül koreografáltan adták elő az osztályok a bemutatkozó előadásukat.

A projekthét versenyeinek helyezettjei:

Énekverseny

1. helyezett: Szalai Richárd 5.b
2. helyezett: Juhász Sára 8.a
3. helyezett: Udvari Boglárka 6.a

Különdíjasok:
Bán Balázs 5.a
Pásztor Alexa 6.a

Ki nyer ma? Játék és muzsika 30 percben

1. helyezett: Jócsák Tamara 7.a
2. helyezett: Szabó Botond 8.a
3. helyezett: Udvari Boglárka 6.a

Különdíjas:
Recsnyik Panna Lea 5.b

Cuki vagy ciki? Poszterkészítő verseny

5-6. évfolyam:
1. helyezett: Fáczán Viktória, Lendér Panna, Lévai Alexandra, Recsnyik Panna, Székely Blanka
2. helyezett: Arláth István, Balla Nimród, Hajdu Csanád, Hajdu Zsombor
3. helyezett: Pásztor Alexa, Székely Nóra, Udvari Boglárka

Különdíjas:
Ujj Máté, Kincses Áron

7-8. évfolyam:
1. helyezett: Jócsák Tamara, Nagy Gábor
2. helyezett: Babusa Regina, Gáspár Alexandra
3. helyezett: Halasi Zsuzsanna, Nagy Réka, Sárközi Vanessza, Varga Melinda

Rapverseny

Arany díj: 7. a osztály
Ezüst díjasok: 5.a; 7.b; 8.a osztályok
Bronz díjasok: 5.b; 6.a osztályok

Kovács Emília tanárnő, a projekthét felelőse

Kereső

Archívum

KeresőKategóriákArchívum

🡅 Vissza az oldal tetejére 🡅

Image

Copyright © Monorierdei Fekete István Általános Iskola
error: Content is protected !!