Monorierdei Fekete István Általános Iskola

Látogatás a csokigyárban

2019. október 4-én a két 5. osztály a Bonbonetti Csokoládégyárba látogatott. Sok szempontból szerencsés nap volt ez: az időjárás csodálatosnak bizonyult és Budapesten is hamar a Vág utcába érkeztünk. Ki is használtuk a kínálkozó lehetőséget: fölsétáltunk a Piramisba, amelynek tetejéről megcsodálhattuk a közelben lévő Rákóczi hidat, távolabb a Gellért-hegyet a Citadellával, de fölsejlett még az Erzsébet és a Szabadság híd is.

A csokigyárba pontosan kellett érkeznünk. Belépve már fenséges illatok csapták meg az orrunkat! Előbb egy kis moziteremben nézhettük meg a gyár fejlődését 1868-tól napjainkig, láthattuk termékeiket, pl. a konyakos meggyet, a Dunakavicsot, stb. A „minilaborba” megszagolhattuk a kakaóbab pörkölt változatát, megtapinthattuk a kakaóvajat, megtudhattuk, miért „fehér” a fehércsoki, miközben az is tartalmaz „kakaót”. De az igazán édes sztori a „tibi csoki” felirata volt. Kiderült az egykori tulajdonos, Stühmer Frigyes unokája, rossz helyesíró volt, bizony kisbetűvel írta le a nevét, s ez úgy maradt, megörökítvén őt. Nagyon izgultunk, mielőtt beléptünk az üzembe. Előtte fehér köpenyt, hajhálót kaptunk, kezet mostunk. A modern gyártósoron végignéztük, hogyan készülnek kedvenc édességeink.

A szaloncukorgyártás titkaiba is bepillanthattunk. S azok az édes illatok!

A látogatás végén túravezetőnk mindenkinek egy kiscsomag édességgel és egy pohárnyi Dunakaviccsal kedveskedett. Ez a nap valóban édesen, érdekesen, vidáman zárult.

5.a-5.b osztály tanulói

Kereső

Archívum

KeresőKategóriákArchívum

🡅 Vissza az oldal tetejére 🡅

Image

Copyright © Monorierdei Fekete István Általános Iskola
error: Content is protected !!