Monorierdei Fekete István Általános Iskola

2019 – A periódusos rendszer nemzetközi éve

Szombaton – április 6-án – lehetőségünk nyílt arra, hogy a Tollforgató verseny eredmény hirdetésére várakozva megemlékezhessünk a periódusos rendszerről és alkotójáról, Mengyelejevről.

A kémia-fizika verseny döntőbe jutott tanulói nevezési feladatként választhattak, hogy egy tablót vagy egy prezentációt készítenek Dimitrij Ivanovics Mengyelejev orosz vegyész, illetve Georg Simon Ohm német fizikus életéről és munkásságáról. A versenyen részt vevő 6 diák közül – egy kivételével – az orosz tudóst választotta. Gondolom a címben említett nemzetközi év is befolyásolta döntésüket.

A prezentációk bemutatásával és egy rövid összefoglalóval emlékeztünk meg erről a nagyon jelentős tudományos felfedezésről. Köszönöm a tanulóknak és természetesen felkészítő tanáraiknak a szép és értékes ppt-ket, amiket Lénárt Gábor tanító vetített le. Ezt követően jómagam mondtam néhány szót Mengyelejev táblázatáról, s annak jelentőségéről. Kiemelve, hogy a radioaktivitás felfedezése után is, mind a mai napig helyálló Mengyelejev periódusos rendszere.
Miért is lett 2019 a periódusos rendszer nemzetközi éve?!

150 évvel ezelőtt – 1869. március 6-án – tette közzé Mengyelejev az elemek periódusos rendszerét. „ … álmomban láttam egy táblázatot …” – nyilatkozta. „ … azt kívánom megmutatni, hogyan épül fel most a tudomány …” – ez sikerült is Neki. Táblázata 2016 novemberében már 118 elemet tartalmazott, bár az Ő korában még csak 63 elemet ismertek.

Mengyelejev ezt a 63 elemet rendezte sorba növekvő atomtömegük alapján, figyelembe véve az elemek fizikai és kémiai tulajdonságait is. Ezekben hasonlóságokat fedezett fel, periodikus ismétlődéseket tapasztalt. Ezért néhány elem helyét üresen hagyta, de az odakerülő elem tulajdonságait illetve atomtömegét is előre jelezte. „A rendszer helyessége 1875-ben bizonyosodott be, amikor felfedezték a Mengyelejev által eka-aluminiumnak nevezett anyagot, a galliumot, amely fizikai tulajdonságaival pontosan beleillett az üresen hagyott rubrikába, majd néhány év múlva a germániumot és szkandiumot.” – olvashatjuk a Múlt-kor történelmi magazinban. Az újság arról is említést tesz, hogy: „Az UNESCO idén számos rendezvénnyel, szimpóziummal ünnepli Mengyelejev felfedezését, középiskolásoknak versenyt rendez a periódusos rendszerről.”

Írta: Pálné Gelniczky Mária
kémia szakos nyugdíjas tanárnő

Kereső

Archívum

KeresőKategóriákArchívum

🡅 Vissza az oldal tetejére 🡅

Image

Copyright © Monorierdei Fekete István Általános Iskola
error: Content is protected !!