Monorierdei Fekete István Általános Iskola

eTimss mérés


Amit a mérésről tudni kell: A TIMSS tantervi alapú méréssorozat, amely 1995 óta, négyéves ciklusokban vizsgálja a 4. és 8. évfolyamos tanulók teljesítményét a matematika és a természettudományok területén a világ számos országában. A mérés célja, hogy a matematika- és a természettudomány-oktatás fejlesztése érdekében összehasonlító adatokat szolgáltasson a különböző országok oktatási teljesítményének aktuális állapotáról. Segítségével nemcsak az országon belüli matematikai és természettudományi teljesítményjellemzők követhetők nyomon, hanem az is, hogy az egyes országok tanulóinak eredményei miben térnek el egymástól.

A TIMSS-felmérés a trendek követése mellett figyelemmel kíséri a tantervek, oktatáspolitikai elképzelések megvalósulását, valamint keresi az adott időszakban legsikeresebbnek, leghatékonyabbnak mutatkozó oktatási gyakorlatokat.

Az eredmények többféle szempontból is összevethetők. Összehasonlíthatók a részt vevő oktatási rendszerek átlageredményei a teljes tesztre vonatkozóan, vizsgálható, milyen arányban oszlanak meg a tanulók az egyes képességszinteken. Megismerhetők a különböző tartalmi és kognitív részterületen tapasztalható eredmények. Megállapítható, melyek azok az országok, ahol különbözőképpen teljesítenek a fiúk és a lányok.

Ahogyan a mérés zajlott: A TIMSS2019 felmérés matematikai és természettudományos kérdéseket tartalmazó tesztjét elektronikusan (számítógépen) töltötték ki a 4. és 8. évfolyamos tanulók. A feleletválasztós és nyílt végű kérdéseket tartalmazó feladatok kitöltése negyedik évfolyamon kétszer 36 percet, a nyolcadik évfolyamon kétszer 45 percet vett igénybe.

A tanulók saját iskolájukban, központilag felkészített felmérésvezetők felügyelete mellett töltötték ki a TIMSS2019 mérés tesztanyagát.

A TIMSS háttérinformációkat is gyűjtött. A felmérésben részt vevő tanulók, az iskolaigazgató és az osztály tanárai is kaptak egy-egy kérdőívet. A 4. évfolyamos tanulók szülei számára készült, név nélkül kitöltendő kérdőívet a tanulók a felmérés előtti napokban vitték haza szüleiknek, melyet legkésőbb a felmérés napjára kellett visszahozniuk.

A kérdőívekből fontos információt kapunk a tanulók otthoni és iskolai környezetéről, valamint az iskoláról, a matematika és a természettudományos tantárgyakat tanító tanárokról.

Köszönet minden résztvevőnek!

Írta: Kovács Emília tanárnő

Kereső

Archívum

KeresőKategóriákArchívum

🡅 Vissza az oldal tetejére 🡅

Image

Copyright © Monorierdei Fekete István Általános Iskola
error: Content is protected !!