Monorierdei Fekete István Általános Iskola

Méhészeti előadás

2018.05.31

Intézményünkben A környezetünkben élő rovarok projekt hét keretében Timkó József nyugdíjas tanár úr, méhész tartott nagyon értékes és érdekes előadást 2018.05.31-én délután.
A házi méhek élete hosszú idők óta körülöttünk zajlik, életmódjukba azonban csak a hozzáértők pillanthatnak bele. Szorgos mindennapjaikról, titokzatos közösségükről kaptunk bepillantást. A méhek nagyon jól szervezett méhcsaládokban élnek. Az anyaméh a családban lévő összes méh anyukája. A munkásméhek, a dolgos lányméhek és a fiúméhek, a herék alkotják a családot. A méhcsalád tagjainak a száma nagymértékben változik az év során. Télen 10-15 ezer méh telel át a méhanyával. Egy átlagos méhcsaládban 60 ezren élnek, de a kora nyár folyamán ennél nagyobb létszáma is lehet egy jól fejlett családnak. A méhek a kis „szívószáljukon” keresztül szívják fel a nektárt, és azt már a szájukban összekeverik a garatmirigyük által készített váladékkal. Ez nemcsak felhígítja a nektárt, de kémiai átalakulást is előidéz. A méznek éppen ezért nehezen utánozható összetétele van. A méh a mézhólyagjában szállítja haza a nektárt, és azt a lépek sejtjeibe tölti. Ezután következik a besűrítés, hogy megfelelően kevés víztartalma maradjon a méznek, így sokkal tartósabb. Ha a méz eléri a megfelelő sűrűséget, akkor a sejteket vékony viaszréteggel befedik.


A méhek nemcsak mézet és egyéb méhészeti termékeket állítanak elő (viasz, propolisz, méhpempő, méhkenyér) – ők végzik a különböző növények beporzását. E nélkül nem hozna termést a növény, a méhészkedés tehát segít megőrizni a növényvilág sokszínűségét.
Mióta méhészkedik az ember? A méhészet ősrégi tevékenység. Az ember kezdetben egyszerűen elvette a vadon élő méhek odújából a mézet, később pedig a természeteshez nagyon hasonló méhlakásokat készített, és ezekbe telepítette a méheket. Manapság a lépekből centrifugaszerű mézpörgetővel távolítják el a mézet, így a lépek többször felhasználhatóak lesznek.

Az előadás végeztével már tudtuk:
• A méh nem csíp, hanem szúr.
• A méhek a nyári hónapokban átlagosan 6 hetet élnek. Egy méh egész élete során egy mokkáskanálnyi mézhez szükséges nektárnál kevesebbet gyűjt.
• A méh átlagosan 14-15 km/óra sebességgel repül, és annyi utat tesz meg életében, hogy háromszor megkerülhetné a Földet.
• Egy kilogramm akácmézhez 50 000 méh rakománya szükséges.
• A méhek tánccal értesítik társaikat a nektárforrás irányáról és távolságáról.

Képek az előadásról:

Kereső

Archívum

KeresőKategóriákArchívum

🡅 Vissza az oldal tetejére 🡅

Image

Copyright © Monorierdei Fekete István Általános Iskola
error: Content is protected !!