Monorierdei Fekete István Általános Iskola

Színházlátogatás

Tündérvilág a Nemzeti Színház színpadján

2017. október 28. Budapest

Az őszi szünetben a 7.a osztály ellátogatott a budapesti Nemzeti Színházba. Nagyon vártuk a kirándulás napját.
Az előadás előtt még volt egy kis időnk és így körül tudtunk nézni a színház környékén. Felmentünk egy csiga alakú kilátóba, a Zikkurat Galéria tetejére, ahonnan a Duna nagy részét láttuk. Tízperces gyönyörködés után leszaladtunk a kilátóból, mert észrevettünk egy labirintust a kilátó mellett. Be akartunk menni, de sajnos zárva volt. Ezután a színház épülete felé vettük az irányt. A Nemzeti Színház főbejárata előtti tér, hajóorrszerűen nyúlik egy mesterségesen kialakított vízfelületbe. Ebben fektetve látható a Blaha Lujza téri régi Nemzeti Színház sziluettje. Megnéztük a téren lévő színészek szobrait, majd bementünk a színházba, és kezdetét vette az előadás.


Az előadás címe: Csongor és Tünde. A színdarabot Vörösmarty Mihály írta és Vidnyánszky Attila rendezte. A darab arról szól, hogy Csongor és Tünde hogyan talál egymásra. Mindketten nem csupán szerelmesét, a maga boldogságát, de az emberekét is keresi. A hármas út vidéke az emberiség fóruma. A három vándor az ábrándok iránt érzéketlen, önző, a boldogságot pénztől, hatalomtól váró, kíméletlen világ megtestesítői, akik kiábrándítják Csongort a földi világból és a szerelem vezércsillagának útmutatása szerint indul tovább. Ebben a műben a tündérvilág csodálatosan ölelkezik a reális élet alakjaival. Ilma és Tünde, Balga és Csongor sorsának párhuzamos mozzanatai nemcsak közönséges, földi szereplők otrombaságáról vallanak, de az álomvilágot, az illúziókat is kétségessé teszik. Az Ég monológjával pedig kozmikus távlatokban helyezi a költő a kilátástalannak tűnő emberi törekvéseket. Végül Csongor rátalál Tündére, a boldogságot, a földi mennyországot a szerelemben találja meg.
Az előadásból nekem sok szereplő tetszett, mert páratlanul játszottak. Tetszett például Csongor szerepe, akit Fehér Tibor játszott, Tünde, akit Ács Eszter alakított. Ezek mellett Ilma (Szűcs Nelli) és Balga (Szarvas József) is elragadtattak.
Hazafelé, hogy az élmény teljes legyen, Budapest „fény arcát” láttuk a sötétben. Nagyszerűre sikeredett ez a színházlátogatás.

Szatmári Sára, 7.a osztályos tanuló

Kereső

Archívum

Kereső



Kategóriák



Archívum

🡅 Vissza az oldal tetejére 🡅

Image

Copyright © Monorierdei Fekete István Általános Iskola
error: Content is protected !!